Park Sonsbeek

Het park Sonsbeek is voor het overgrote deel beplant met een eeuwenoud beukenbos. Opvallend is het heuvelachtige karakter. Verder bevat het een grote diversiteit aan bomen en planten, kent het een groot aantal vijvers, fonteinen en twee watervallen. Aan de rand van het park is in de voormalige Begijnenmolen sinds 2004 het Nederlands Watermuseum gevestigd. Daar vlakbij staat ook de De Witte Watermolen, de enige nog werkende watermolen van de tien die langs de St. Jansbeek hebben gestaan. In de schuur van de molen is het bezoekerscentrum Molenplaats Sonsbeek gevestigd.

Verder vindt men op het grondgebied van het park Huis Sonsbeek (“De Witte Villa” in de volksmond), een theehuis (de Palatijn), twee restaurants (de Boerderij en het Sonsbeekpaviljoen), een ijskelder uit de vroege negentiende eeuw en de Belvédère, 24 meter hoge uitzichttoren welke in de 19e eeuw in opdracht van baron H.J.C.J. van Heeckeren van Enghuizen werd gebouwd.

Het park geniet internationale bekendheid als naamgever van de Sonsbeek-beeldententoonstellingen, die om de zoveel jaar plaatsvinden gedurende de zomermaanden. Waar vroeger boeren, molenaars en houtvesters hun kost verdienden en welgestelden op hun buitenplaatsen vertoefden, genieten nu hedendaagse Arnhemmers en bezoekers gelijk van een breed aanbod onder de noemer ‘voor elck wat wils’. Promenade- en Ronde Weideconcerten, zonneweides en joggingparcoursen, wandelroutes en terrassen, ontmoetingsplekken en hondenuitlaatplaatsen.

Terug naar 4Parken