Info Canitrail

LEEFTIJD HOND: Om deel te kunnen nemen aan 4Parken Cani Trail kunnen jullie in ieder geval de af te leggen afstand hardlopen. Honden zijn er in alle soorten en maten. Een strikte leeftijdsgrens voor deelname aan langere afstanden is vaak een kwestie van maatwerk. Onderstaande indicatie is dan ook een richtlijn:

– deelname aan de 8km kan als je hond minimaal 1,5 jaar oud is. De reden daarvoor kun je lezen op de website van Canitrail.NL
Dat betekent dat honden die geboren zijn voor 1 mei 2019 van harte welkom zijn. Is je hond jonger, dan is deelname op deze afstand helaas niet mogelijk. Het parcours van de 8km kent de nodige trappetjes en heuveltjes op en af en dat is een te grote belasting op de pezen en gewrichten van te jonge honden die nog niet volledig volgroeid en uitgehard zijn.

– deelname aan de 16km kan als je hond minimaal 2 jaar oud is. De reden daarvoor kun je lezen op de website van Canitrail.NL
Dat betekent dat honden die geboren zijn voor 1 november 2018 van harte welkom zijn. Is je hond jonger, dan is deelname aan deze afstand helaas niet mogelijk. Het parcours kent de nodige trappetjes en heuveltjes op en af en dat is een te grote belasting op de pezen en gewrichten van te jonge honden die nog niet volledig uitgehard zijn.

– deelname aan de 4,5km Snuffel CaniTrail  kan als je hond minimaal 12 maanden oud is.

AANLIJNEN HONDEN; Tijdens de 4Parken Cani Trail zijn honden ten alle tijden aangelijnd. Om prettig en veilig handsfree te kunnen canitrailen is een goed passend harnas/tuig met verende lijn voor de hond en een heupgordel voor de trailer een echte aanrader. Het is verboden om te canitrailen met een slipketting of prikband, omdat dit ten koste gaat van de sportieve respectvolle relatie tussen baas en hond. Een canicross-tuig is handig, maar niet verplicht. Voor meer advies hierover neem contact op met onze partner Run with Pride. Zij zullen tijdens de 4Parken City Trail & Canitrail bij de startlaan staan met top materiaal. Neem contant geld en bankpasje mee.

PARKEREN; De parkeerplaats vlakbij de start aan de Daam Fockemalaan staat in een parkeerschijfzone waar je maximaal 2 uur mag staan. Je mag als canitrailer hiervan gebruik maken, maar als je langer blijft staan dan is dat op eigen risico.

Beter is om de auto te parkeren op parkeerplaats P8 (ingang Kluizeweg) bij het ziekenhuis Rijnstaete. Deze parkeerplaats wordt afgesloten met een slagboom.

Een routebeschrijving naar P8 is te vinden op de website: https://4parkencitytrail.com/trailxperience/deelnemersinfo/

HOND UITLATEN; Bij de start/ finish ligt een mooi gebied waar de honden los mogen lopen en je je hond kunt uitlaten (zie aanduiding op Bijlage). Mocht je hond toch zijn behoefte doen op het start/finish terrein ruim dit dan op en gooi het zakje in de daarvoor bestemde vuilniszakken.

VERANTWOORDELIJKHEID BEGELEIDER; De hondensporter die enige zin voor verantwoordelijkheid heeft zal enkel met gezonde en geschikte honden deelnemen aan de 4Parken Cani Trail. Mocht je hond onzeker en/of angstig zijn laat het ons dan vooraf via een mailtje
naar canitrailnl@gmail.com weten. Bij je startbewijs ontvang je van ons dan een geel lintje die je aan een opvallende plek bevestigd, zodat anderen kunnen zien dat jouw hond veel ruimte nodig heeft. Wij kunnen jullie vervolgens in het ‘gele tijdsvak’ laten starten. Dit zijn de eerste 15 minuten voorafgaand aan de gebruikelijke starttijd van een bepaalde afstand, zodat jullie in alle rust zonder prikkels van andere honden kunnen trailen. Meer info hierover vind je op onze website: http://canitrail.nl/canitrail.nl/2018/08/29/the-yellow-dog-project/


DE START:
De start bij een door Canitrail.NL georganiseerde canitrail is volledig gericht op het creëren van zo min mogelijke stress voor je hond. Doordat je hond minder in de stress schiet bij de start, kun jij als baas meer ontspannen en is de rest van jullie Canitrail Xperience ook veel relaxter. Bij ons zul je dan ook nooit een massastart hoeven te verwachten. Deze manier van starten vraagt niet alleen meer voorbereiding en organisatie maar ook jullie medewerking. Lees alsjeblieft goed door wat we van jullie verwachten voor een zo stressloos mogelijke start:

HOE WERKT BIJ ONS DE START
1. Startlijst: Er wordt gestart met een van tevoren via de mail toegestuurde startlijst waarin alle wensen van de deelnemers zoveel mogelijk zijn opgenomen. Onthoud goed hoe laat je start:) De startlijst is ook nog in te kijken bij het startbureau.

2. Volgorde: Individuele deelnemers starten om de minuut voor de duo’s, tenzij er expliciet een reden voor is die vooraf met Canitrail.NL besproken is. Wij kiezen bewust voor deze volgorde, omdat veel ‘solisten’ juist de rust en stilte willen ervaren van de natuur. Groepen vanaf 3 deelnemers starten in de Groepszone.

3. De GELE TIJDZONE: Bij het ophalen van het startnummer kun je om een geel lintje vragen voor begeleider en hond. Bevestig dit achterop bij jezelf op een opvallende plek en bij je hond op het harnas. Met het gele lint heb je toegang tot een start in de GELE TIJDZONE die een kwartier eerder is als de start van de overige deelnemers .

Andere deelnemers mogen tijdens de start in de GELE TIJDZONE niet op het startterrein komen. De zogeheten ‘gele honden’ willen we die extra prikkels zoveel mogelijk ontzetten, omdat wij hun een zo ontspannen mogelijke start gunnen.

4. Start Groepen: Groepen die gewend zijn om met elkaar samen te lopen mogen als laatsten starten. De honden kennen elkaar en zijn gewend om in deze roedel te lopen. Start je in een grote groep besef je dan dat je hiermee je hond niet altijd een plezier doet.
– Ons verzoek is om te kijken of je in een kleinere groep van bijvoorbeeld 4-5 deelnemers kunt starten en desnoods afspreekt om een aantal kilometers verderop als de spanning eraf is de groepen bij elkaar te voegen.
– Laat je hond niet te vroeg uit z’n veilige auto. Wil je nog even bijkletsen met je medestarters laat je hond dan nog even in de auto. Pas als jullie werkelijk naar de start gaan lopen neem je je hond mee.
– Loop niet te vroeg naar de startlokatie, want daarmee verhoog je onnodig het stressniveau van je hond.
– Groepen starten circa 3 minuten na elkaar. Pas als de eerste groep weg is, mag de volgende groep op het startterrein komen.

5. Aanwezig op startterrein: Bij de overige starttijden mag je 1 -2 minuten voor je starttijd op het startterrein aanwezig zijn; dat is meer dan voldoende. Ben je te vroeg, loop dan nog even een blokje om.

6. Afstand houden: Sta je met meerdere honden te wachten, ga dan niet te dicht bij elkaar staan. Lukt dat niet en merk je dat je hond teveel stress opbouwt, ga dan in het ‘gele wachtvak’ staan. Dit is in het startgebied letterlijk een vak gemaakt van gele linten. Hierin mogen geen andere honden staan. Je mag dit vak niet langer als 2 minuten bezet houden, zodat ook andere honden hiervan gebruik gebruik kunnen maken.

7. Blijf zelf rustig: Merk je dat je zelf wat gespannen bent, adem dan eens een paar keer heel diep in en uit om je eigen spanning los te kunnen laten. Je hond reageert geheid op jouw ontspanning 🙂 Houd gedurende het startmoment van de canitrail zoveel mogelijk contact met je hond. Hij of zij heeft je nu hard nodig. Als dank zul je met een hele happy ontspannen hond lopen en dat is toch het mooiste wat er is 🙂

HOND LOSLOOOPGEBIED; In delen van de parken Zijpendaal, Sonsbeek, Gulden Bodem en Klarenbeek mogen honden los lopen. Wij hebben ruim een week van tevoren in deze gebieden bordjes opgehangen met de aankondiging van de 4Parken City Trail & Canitrail met het verzoek of bezoekers hun hond op zondag 18 oktober van 09:00 tot circa 12:00 bij zich willen houden op het moment dat er trailers en canitrailers voorbijkomen. Er staat verder expliciet op dat deze honden aan het werk zijn en liever niet gestoord willen worden 🙂

TIP1: Canitrailers hebben hun hond ten alle tijden aangelijnd; ook in de hondenlosloopgebieden
TIP2: Komt een hond op je afgelopen sta dan stil en kijk weg van de hond. Vraag vervolgens de baas om de hond even bij zich te houden zodat je verder kunt lopen
TIP3: Wees in je commmunicatie vriendelijk. Vraag bijvoorbeeld :” Wilt u uw hond bij u houden in je “ in plaats van “ Houd je hond aangelijnd”

ONDERWEG: De route van de 8km en 16km is uitgezet met gele pijlen en rood/wit gestreepte linten. Bij iedere afslag is een pijl en na een afslag een lint of pijl om te bevestigen dat je op het juiste pad bent. Blijf je lang rechtdoor gaan, dan zullen we de route bevestigen met een extra lint. Zie je al geruime tijd geen lint of pijl en twijfel je of je nog wel op de goede route zit, loop dan altijd terug naar het punt waar je de pijl voor het laatst hebt gezien. Blijf niet op goed geluk doorlopen !!!

DE FINISH: Na de finish staan er extra bakken met water voor je hond en bij erg warm weer eventueel een aantal bakken om je hond te helpen met het afkoelen. Gebruik de spons om de buik nat te maken, liezen en/of de hals. Daardoor koelt je hond voldoende af.

Geniet samen nog even na van de ingedane spanning en houd voldoende afstand van andere honden. Mocht je hond het prettig vinden en de temperatuur het toelaten, breng je hond dan naar z’n veilige plekje in jouw auto en kom daarna nog wat lekkers eten en/of drinken halen 🙂

© 2016 TrailXperience